Projekty / Biurowe

Alchemia III
Zobacz dokładną lokalizację obiektu
Pobierz kartę projektu w wersji PDF

Klient

Torus

Opis projektu

Miasto: Gdańsk

Ulica: Al. Grunwaldzka

Generalny projektant: APA Wojciechowski: Szymon Wojciechowski, Michał Sadowski, Agnieszka Kalinowska-Sołtys, Sergiusz Frąckiewicz, Dżafar Bajraszewski, Piotr Steckiewicz, Anna Domagała-Sawka, Katarzyna Jabłońska-Bida, Krzysztof Baranowski, Adela Skrok, Joanna Żołęska, Izabela Pietraszek-Kubicka, Maciej Nowosielski, Filip Nowak

Konstrukcja: KAPPA Projekt

Instalacje: Intec Projekt, Pronetbud

Fasady: Studio Profil / Esox Projekt

Wizualizacje: DRAW a HALF-CIRCLE

Inwestor: Torus Sp. z o.o. Sp. k.

Opis projektu:

Budynek Alchemii III stanowi część większego założenia Alchemii podzielonego na cztery etapy. Kompozycja całego zespołu składa się z „wież” biurowych ustawionych na horyzontalnej bazie, gdzie w parterze znajdują się wejścia do holi biurowych, usługi, kawiarnie, itp., natomiast na dwóch poziomach powyżej miejsca parkingowe.

Wszystkie budynki zespołu Alchemii zlokalizowane są wzdłuż ulicy Grunwaldzkiej co pozwala stworzyć pierzeję oraz podkreślić miejski charakter z wyraźną dominantą kompozycyjną w narożniku budynku przy skrzyżowaniu ulic Grunwaldzkiej i Kołobrzeskiej. Dominantę stanowi całkowicie przeszklony narożnik z wycofaną konstrukcją żelbetową dla uzyskania maksymalnej lekkości. Dodatkowo przeszklony narożnik będzie podświetlany po zmroku na całej wysokości stwarzając wyraźny i doskonale widoczny punkt kulminacyjny kompleksu Alchemia.

Budynek biurowy Alchemia III zaprojektowany został jako czternastokondygnacyjny biurowiec klasy A o całkowitej powierzchni typowej kondygnacji biurowej około 3500 metrów kwadratowych. Rzut w kształcie litery H został wybrany jako najbardziej uniwersalny dla tej wielkości budynku. Zapewnia on dużą powierzchnię biurową na jednej kondygnacji jednocześnie pozwalający na elastyczność w zakresie podziału na mniejszych najemców. Powierzchnia biurowa jest dobrze oświetlona naturalnym światłem co pozwala na bardzo różnorodne aranżacje przestrzeni.

Do wysokości trzeciej kondygnacji budynek posiada formę pełnego prostopadłościanu nawiązującego swoją formą a także materiałami elewacyjnymi (m.in. ceramiczne profile) do podium charakterystycznego dla etapów I i II.

Parter pomieści hol wejściowy do części biurowej, usługi o łącznej powierzchni około 2 tys. m2, wjazdy do garażu oraz inne pomieszczenia techniczne.

Garaż zlokalizowany będzie zarówno na dwóch poziomach podziemnych jak i na dwóch poziomach nadziemnych (+1, +2).

Pomiędzy budynkami Alchemii III i IV zaprojektowano pasaż pieszy, z którego dostępne będą lokale usługowe w parterze obydwu etapów inwestycji. Pasaż ma stać się żywym elementem całego zagospodarowania terenu kompleksu Alchemii. Dzięki swojej lokalizacji na linii wyjścia z tunelu stanowiącego dojście do peronu SKM pasaż stanowił będzie miejsce swojego rodzaju interakcji zarówno użytkowników kompleksu biurowego Alchemia jak i studentów Uniwersytetu Gdańskiego, dla których pasaż będzie nie tylko „skrótem” na drodze do uczelni ale również ciekawym przystankiem po drodze. W pasażu znajdą się elementy małej architektury, ławki, zieleń a także niewielkie drzewa. Będzie też możliwość rozstawienia stolików przy lokalach gastronomicznych.

Powierzchnia całkowita: 61400 m2

Powierzchnia użytkowa: 51700 m2

Uzyskane certyfikaty: LEED Platinum – pre-certyfikat

http://www.alchemia.gda.pl/pl/alchemia

Projekty

więcej »