Projekty / Inne

Szpital Pediatryczny Uniwersytetu Medycznego
Zobacz dokładną lokalizację obiektu
Pobierz kartę projektu w wersji PDF

Opis projektu

Miasto: Warszawa

Ulica:  Żwirki i Wigury 61

Autorzy: Szymon Wojciechowski, Marcin Grzelewski, Katarzyna Kozioł, Magda Maciąg, Klara Janicka, Piotr Banasik, Szymon Nieszporek, Grzegorz Gurgacz, Monika Próchnicka; Studenci: Diana Bracławska, Marta Walasek, Ewa Stankiewicz, Karolina Dąbrowska

Wizualizacje: Adam Kamiński

Współpraca Technologia szpitalna: Jacek Bolechowski, Urszula Szabłowska

Konstrukcja i instalacje: APP Unimed inż. Stefan Kowalski, mgr inż. Janusz Fortuna, mgr inż. Tomasz Dworak

P. poż: Konspoż mgr inż. Paweł Jabłoński

Inwestor: Warszawski Uniwersytet Medyczny

Powierzchnia całkowita: 82930 m2

Data projektu: lipiec-listopad 2009

Ilość miejsc parkingowych: 500

Poierzchnia całkowita funkcji szpitalnej: 65.690 m2

Ilość kondygnacji: 7 + parking podziemny

Nowy Szpital Pediatryczny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego ma powstać do 2014 roku, jako wieloletnia inwestycja finansowana z budżetu państwa w kwocie ok. 545 milionów złotych.

Szpital na 527 łóżek zostanie zbudowany obok istniejącej polikliniki WUM. Ma to być nowoczesna i przyjazna dla dzieci lecznica, gdzie leczeni będą chorzy, przeprowadzana będzie specjalistyczna diagnostyka, połączona z możliwością badań naukowych oraz kształceni będą studenci.

Koncepcja APA Wojciechowski została wyróżniona w konkursie, na który wpłynęło 16 prac czołowych pracowni architektonicznych w Polsce.

Proponowany budynek ma 3 bryłowy układ przestrzenny połączony szerokim łącznikiem, zorientowany północ-południe - układ optymalny pod kątem ochrony przed nadmiernym nasłonecznieniem.

Przyjęto moduł konstrukcyjny 7.80 m, jako najbardziej ekonomiczny dla parkingu a jednocześnie na 3.90 m jako moduł pokoju szpitalnego lub 2.60 m jako moduł pomieszczenia pomocniczego.

Szeroki trakt środkowy zawiera hall wejścia głównego, zarząd szpitala, sale bloku operacyjnego oraz szkołę i hotel dla rodziców. Skrzydła boczne są przeznaczone na oddziały pokoje łóżkowe. Łącznik mieści pomieszczenia pomocnicze: szatnie personelu, magazyny, sale dydaktyczne i administrację.

Bryła budynku tworzy cztery rozległe, otwarte dziedzińce z placami zabaw dla dzieci - dwa frontowe z wejściami do poszczególnych części szpitala dla osób przybywających z zewnątrz, podczas gdy dziedzińce północne są przeznaczone dla obsługi i pacjentów.

Wjazd do parkingu podziemnego oraz dostawy są obsługiwane od południa, pod płytą garażu.

Szpital łączy się z istniejącą polikliniką dwupoziomowym hallem z dwoma pieszymi łącznikami. Parter zawiera Szpitalny Oddział Ratunkowy, izby przyjęć oraz przychodnie. Od frontu zlokalizowano kantynę szpitalną i reprezentacyjny hall, wiodący do trzonów windowych. Niski parter jest przeznaczony na oddziały diagnostyczne, administracyjne, aptekę, prosekturę i pomieszczenia pomocnicze.
Architekturę budynku projektowanego dla dzieci tworzą ażurowe panele aluminiowe, wycięte we wzór kwiatów i chroniące okna przed nadmiernym nasłonecznieniem. Pośród nich wyrastają łodygi z kolorowymi kwiatami ze szkła. Dodatkowo podobne kwiaty unoszą się nad dziedzińcami szpitala, rzucając kolorowe refleksy.

Projekty

więcej »